Eti Grubu

Ürünlerimiz

Haberler

İnsan Kaynakları

Oyunseverler

İletişim

English
 
03 Temmuz 2008
Kültür Elçilerinden “Kültürel ve doğal mirasımızı koruyalım” uyarısı

ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri İstanbul Buluşmaları kapsamında Anadolu’nun 11 farklı kentinden gelerek İstanbul’da buluşan 300 Kültür Elçisi, kaybolan kültürel ve doğal miraslarımıza sahip çıkılması konusunda anlamlı mesajlar verdiler.

ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri projesi kapsamında 2008 yılında eğitim alan 11 Anadolu kentinden 300 Kültür Elçisi, Türkiye genelindeki diğer illerin zengin kültürel değerlerini öğrenmek ve ülkemizin bütününe daha geniş bir açıdan bakabilmek için 30 Haziran - 4 Temmuz tarihleri arasında “ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri İstanbul Buluşmaları” kapsamında bir araya geldi.

ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri, İstanbul Buluşmaları kapsamında bir hafta boyunca uzman eğitmenler gözetiminde düzenlenen toplantılar, yaratıcı oyunlar, atölye çalışmaları, kültür gezileri ile “kent-kültür-kimlik ilişkisi”, “kültürel çeşitlilik”, “doğal-tarihsel-kültürel miras ve kent” kavramları üzerinde tartışarak fikir alışverişi yaptılar. İstanbul Buluşmaları kapsamında Kültür Elçileri ayrıca gerçekleştirdikleri çeşitli gezi ve sunumlarla kültürel ve doğal olarak çok önemli miraslar barındıran İstanbul’u da tanıma fırsatı da buldular.

Türkiye’nin her yöresinin ayrı yaşam, sanat, tarih ve doğal kültürü mevcut... Türkiye’nin dört bir yanından gelerek İstanbul’da buluşan 300 Kültür Elçisi birbirlerine kendi bölgelerine ait henüz yitirilmemiş yöresel değerleri çeşitli gösteri, show ve sunumlarla aktardılar. Kültür Elçileri uzmanlar denetiminde yaptıkları bu gösterimlerle proje yönetimi, topluluk önünde konuşma gibi çeşitli sosyal becerilerini de geliştirdiler. Ayrıca kendi kentleri dışında pek çok farklı kültürün değerlerini öğrenme şansını elde ettiler.
Buluşmanın Nakkaştepe İstek Vakfı Belde Lisesi’nde gerçekleşen bölümünde, sanatçı ve eğitimci kimliğiyle projeye destek veren Candan Erçetin ve Türkiye’nin çeşitli kentlerini kültürel ve tarihsel açıdan değerlendiren TV programcısı ve gazeteci Fatih Türkmenoğlu Kültür Elçileriyle bir araya geldi.

Candan Erçetin projeye vereceği desteği ifade ettiği konuşmasında; “Ben 2009 yılında eğitimlerin yapılacağı kentlerde ETİ ÇEKÜL Kültür Elçilerimizle farklı çalışmalar gerçekleştirme fırsatı da bulacağım. Kentlerinde onları ziyaret edeceğim. Birlikte yöresel ezgilerimize yönelik çalışmalar yapacağız. Onları öğretmen olan Candan Erçetin’le tanıştıracağım… Eminim ben de onlardan çok şey öğreneceğim, hiç duymadığım yöresel ezgilerle, ninnilerle, manilerle karşılaşacağım… Hep birlikte güzel ülkemizin müzikal anlamdaki renkleriyle ne kadar zengin ve ne kadar yaratıcı eserler barındırdığını göreceğiz. 2009 yılının İstanbul Buluşmalarında da bu ezgileri bir araya getirip sizlerle paylaşmayı ümit ediyorum…” dedi.

Fatih Türkmenoğlu ise “ETİ ve ÇEKÜL’ün desteği ile kültürel ve doğal mirasımızın korunması bilinci ile yetişmiş, geleceğin öğretmenleri, doktorları, avukatları, ülkemizin gelecek nesillerini yetiştirecek bireyleri olan Kültür Elçilerimiz, bugün bizlere geleceğe umutla bakmamızı sağlayacak bir gün yaşattılar… Hepsine çalışmaları nedeniyle teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

İstanbul Buluşmaları kapsamında bir de bildiri de hazırlandı. 300 Kültür Elçisi’nin ortak çalışması ile hazırlanan “ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri İstanbul Bildirgesi”nde çocuklar; “Çevremizi, bakarak değil, görerek anlamayı, araştırmayı, sorgulamayı, düşünmeyi, düşündüğümüzü söylemeyi, kendimize güvenmeyi, işbirliğini, dayanışmayı, “biz” olmayı öğrendik. Doğup büyüdüğümüz kenti ve kültürünü tanıdık, kim olduğumuzu anlayarak korumanın ne olduğunu bugüne kadar ülkemizin yeterince korunamayan tarihi ve doğal varlıklarına sahip çıkmamız gerektiğini öğrendik. Yok olan varlıklarımızı öğrendikçe, yaşatabildiklerimizi korumanın değerini anladık.” dediler.

Bildirgede ayrıca kültürel ve doğal miraslarımızın korunabilmesi için yapacaklarını ve yetkililerden taleplerini de dile getiren Kültür Elçileri; tüm kentlerdeki ilköğretim okullarında “Kültür Mirası” kulüplerinin kurulmasını ve bu kulüplerin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından desteklenmesini istediler. ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri ayrıca yılda bir günü ülke çapında “Kültür Günü” olarak kutlamak istediklerini belirterek, yetkililerden müzelerimize sahip çıkılmasını talep ettiler.

ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri Projesi Hakkında;
ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri projesi kapsamında; hoyratça tükettiğimiz kültürel ve doğal mirasımıza sahip çıkmak amacıyla pek çok önemli çalışmaya imza atmış olan, ülkemizin en önemli sivil toplum kuruluşlarından ÇEKÜL Vakfı ile kendi alanında bir lezzet uygarlığı yaratmış ETİ, 5 yıl boyunca Türkiye genelindeki 77 kentte yaklaşık 4 bin ilköğretim öğrencisine özel bir eğitim vererek “Kültür Elçisi” yetiştirecektir.

Projenin amacı; çocuklarımızın yaşadıkları kentin - bölgenin doğal ve kültürel zenginliğinin farkına varmalarını ve bu değerlerin korunması ve geliştirilmesi konularında aktif olarak rol almalarını sağlamak… “ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri” geleceği geçmişten gelen değerler hamuruyla yoğurarak, ülkemizin tarihi ve kültürel mirasını koruyan temsilciler olacaklardır. Uzun soluklu projede bu bilincin Kültür Elçileri vasıtasıyla tüm Türkiye’ye yayılması hedefleniyor.

Çocuklar, içeriği ulusal ve yerel uzmanlar tarafından hazırlanan teorik ve pratik özel eğitimler alıyorlar. Bunun sonucunda yaşadıkları kente farklı bir gözle bakmayı öğrenerek kentlerinin gönüllü Kültür Elçileri oluyor ve bu misyon doğrultusunda kentlerinin kültürel mirasını bir adım öteye taşıyacak çalışmalara imza atıyorlar. Projenin diğer bir amacı da kültürel eğitimi, eğitim kuruluşlarının, eğitimcilerin ve yerel yönetimlerin önceliği haline getirmek ve yaygınlaştırmaktır.

Bu kapsamı genişletilmiş uygulamalardan biri de Abla-Abi uygulamasıdır. 6. sınıfta Kültür Elçileri olan çocuklar bir sonraki sene okullarında alttan gelen sınıflarla öğrendiklerini paylaşarak kültür elçileri abla abileri olacaklardır. Bu vesileyle Kültür Elçileri temsil yeteneklerini geliştirecek, öğrendiklerini pekiştireceklerdir. Gene proje kapsamını yaygınlaştırmak adına eğitimlerin gerçekleştirildiği illerde öğretmenlerin, bu eğitimleri sınıflarında kendi öğrencilerine aktarabilmeleri için müfredatlı özel eğitim kitapları hazırlanmaktadır. Böylece kazandırılmaya çalışılan kültürel miras bilincini on binlerce çocuğumuzla daha paylaşma imkanı yakalanmış olacaktır.

Bu proje ile hayata geçirilen bir diğer önemli çalışma; Türkiye’nin dört bir yanındaki Kültür Elçilerimizin bilgi ve deneyimlerini birbirleriyle paylaşacakları, öğretmenlerin ve velilerin de, kültürel ve doğal değerlerin sahiplenilmesi ve geliştirilmesi konularında kaynak olarak kullanabilecekleri portaldir. www.kulturelcileri.org adresli portalimiz hem Kültür Elçilerimize hem de tüm kamuoyuna uzanacak önemli bir bilgi bankası olacaktır.

Kültür Elçileri, kendi kentlerini tanıdıktan sonra Türkiye genelindeki zengin kültürel değerleri öğrenmek ve ülkenin bütününe daha geniş bir bakış açısıyla bakabilmek için her yıl İstanbul Buluşmaları’nda bir araya gelecekler, kendi bölgelerinin yerel değerlerini Türkiye’nin diğer illerinden gelen arkadaşlarıyla paylaşacaklardır. Bunu bazen hazırladıkları tiyatro veya şovlarla bazen sunumlarla bazen de çekecekleri kısa filmlerle yapacaklardır.

ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri Projesi 2008 Yılı Kapsamındaki İller
     
Kuşadası Niksar Malatya
Kocaeli Gaziantep Kütahya
Çanakkale Ordu Akşehir
Denizli Beypazarı  

 

Limon Tutkusu
Peynir Sepeti
Kolay Pizza

SİTE HARİTASI GİZLİLİK ARAMA MERAK ETTİKLERİNİZ e-bültene ÜYE OL HABER VER FAVORİLERİNE EKLE