Çocukların kişisel, sosyal, ve kültürel gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla ile 24 yıldır ücretsiz tiyatro oyunları sergileyen ETi Çocuk Tiyatrosu, bugüne kadar Edirne’den Hakkari’ye, Hatay’dan Sinop’a ve Türk nüfusunun yoğun olarak bulunduğu KKTC, Makedonya, Azerbaycan olmak üzere yurt içinde ve yurt dışında binlerce gösterim yaparak 3 milyona yakın izleyiciye tiyatro sevgisi aşıladı.
ETi Çocuk Tiyatrosu Oyunları
Türkiye’nin 81 ilini birçok kez dolaşarak çocuklara fırsat eşitliği içerisinde ücretsiz tiyatro izleme deneyimi yaşatan ETi Çocuk Tiyatrosu, 24 yılda hem dünya klasiklerinden uyarlanan hem de özgün senaryolardan oluşan tiyatro oyunlarını sergiledi.
Aralarında; “Bisküvi Adam”, “Kakaolu Olsun”, “Alaaddin’in Sihirli Lambası”, “Alice Harikalar Diyarında”, “Pinokyo”, “Çizmeli Kedi”, “Kral Çıplak”, “Kırmızı Başlıklı Kız”, “Heidi” ve 2020 yılı başında pandemi nedeniyle önce dijital ortamda sergilenen ve sonrasında sahneye taşınan “Mutluluk Denince Akla”nın da yer aldığı 10 farklı oyunu sergileyen ETi Çocuk Tiyatrosu, yeni özgün oyunu “Bir Bilmecem Var Çocuklar” ile 2024-2025 sezonunda da izleyicileriyle buluşmaya devam edecek.
Yeni Özgün Oyun “Bir Bilmecem Var Çocuklar”
Her sezon on binlerce çocuğa hayatlarında ilk defa tiyatro ile tanışma imkanı sağlayan ETi Çocuk Tiyatrosu, 2024-2025 sezonunda yeni özgün oyunu “Bir Bilmecem Var Çocuklar” ile Türkiye’nin dört bir yanında yine ücretsiz olarak gösterilerine devam edecek.
Türkiye’nin en uzun soluklu sosyal sorumluluk projelerinden biri olan ETi Çocuk Tiyatrosu’nun yeni özgün oyunu “Bir Bilmecem Var Çocuklar”, hayvan ve doğa sevgisi, internetin potansiyeli, akran ve siber zorbalık, aile bağları, dostluk, barış, empati, kendine güvenme ve içindeki gücü keşfetme, birlikte hareket etmenin önemi gibi konuları, eğlenceli ve eğitici bir şekilde çocuklara anlatıyor.
ETi Çocuk Tiyatrosu’nun yeni özgün oyununun belirlenme sürecinde, aile ve çocuk yazarı Ömür Kurt tarafından 5-12 yaş aralığındaki çocuklar ile gerçekleştirilen odak grup çalışması sonucunda, çocukların güncel duyarlılıkları ve ilgi alanlarının yanı sıra çeşitli trendler ve ana fikirler dikkate alındı.
Bu çalışma, Çisenti Sanat’ın yaratıcı kadrosu tarafından değerlendirildikten sonra alanında uzman akademisyen Dr. İpek Wiesmann’ın senaryoyu özenle kaleme alması, Ünsal Sicilli’nin yönetmesi, Caner Anar’ın müzikleri hazırlaması, Evren Savaş’ın dekor ve kostümleri tasarlaması sonucunda, ETi Çocuk Tiyatrosu’nun özgün diliyle sahneye taşınan bir özgün oyun haline geldi. Oyunda ayrıca yine odak grup çalışmasındaki çocukların slogan önerileri de şarkılarda kullanıldı.
Oyunun Hikâyesi
Oyun, Defne ve annesi Derya’nın, Mucit Dede’nin evinde başlayan keşif ve yaratıcılık dolu bir seyahate çıkarırken, kuşaklar arası bağları, doğru kullanıldığında internetin potansiyelini bir keşif gezisi aracılığıyla bilmece ve gizemli çözme heyecanını iç içe geçiriyor.
Aras ve Tesi’nin de hikayeye katılmasıyla aile, arkadaşlık, dostluk bağlarının yanı sıra, akran ve siber zorbalık gibi günümüz sorunlarını da ele alarak çocuklara pozitif olmanın değerini öğretiyor.
Defne ve arkadaşları keşif gezisinde gerçek hazinenin dostluk, mutluluk, doğa sevgisi ve fark yaratma gücünde olduğunu anlıyorlar.
Oyun, birlik ve özgüvenin önemi hakkında derin bir mesajla doruğa ulaşırken, genç izleyicilerin dijital kanalları için içerik ve kalplerinde keşif sevinciyle dolu olmasını vurgulayıp, internetin amaç değil araç olduğunu anlatıyor.