mobil menü

Kolay İftar Tarifleri

Burçak'tan Ramazana Özel Tarifler

Eti Burçak ile İftara Özel Tatlı Tarifleri

Eti Burçak ile İftara Özel Tuzlu Tarifleri

Eti Burçaklar

İftar Menüsü Nasıl Oluşturulur?

İftar sofrası deyince pek çoğumuzun aklında aynı sahne canlanıyor! Çeşit çeşit yemeklerle donatılmış uzunca masa, etrafında sevdiklerimiz ve huzurlu atmosfer… Tüm sofralar arasında ayrı bir yere sahip olan iftar sofralarının, ramazan ayının ruhunu yaşatan en güzel detaylardan biri olduğu şüphesiz. Peki, ramazanda ne yenir? Hem sağlıklı ve hafif hem de lezzet dolu sofralar için ideal iftar menüsü hangi yiyeceklerden oluşmalı? O zaman bu ramazan ayı için gelin, iftar menülerinizi birlikte oluşturalım!

İftar Menüsü Hangi Yiyecekleri İçermeli?

Yaklaşık 14 saatlik süren açlığın ardından iftarda bünyeye çok fazla yüklenmemek gerekiyor. Bunun için daha hafif ve doğal yiyeceklerden oluşan ramazan menüsü hem vücudunuzda yemeğin vereceği ağırlığa engel olmak hem de sahura kadar olan süreci daha verimli geçirmek açısından büyük bir önem taşıyor. Bu doğrultuda, iftar menüsüne ekleyebileceğiniz yiyecekler arasında aşağıdaki besinler bir adım öne çıkıyor:

  • Sebze ve yeşillikler
  • Meyveler
  • Az yağlı kırmızı veya beyaz et
  • Lif oranı yüksek kuru baklagiller
  • Tam tahıllı veya çok tahıllı ekmek çeşitleri

Örnek İftar Menüsü

İftar tarifleri ararken gün boyunca kaybettiğiniz enerjiyi sizlere yeniden kazandıracak, açlığınızı ve susuzluğunuzu giderecek; aynı zamanda da formunuzu korumanıza yardımcı olacak yemekleri tercih etmenizi tavsiye ediyoruz. T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Dairesi Başkanlığının paylaştığı Haftalık Sahur ve İftar Menü Önerileri adlı kaynaktan hareketle, aşağıya sizler için bir örnek iftar menüsü bırakıyoruz:

  • 1 adet kuru hurma
  • 1 kase tarhana çorbası
  • 1 porsiyon tavuk biftek
  • ½ porsiyon kinoa pilavı
  • ½ porsiyon zeytinyağlı taze fasulye
  • 1 kase yoğurt veya bol yeşillikli salata
  • 2 ince dilim tam tahıllı ekmek
  • Sütlü tatlı

İftar için Kolay Tatlı Tarifleri

Bir yandan orucun maneviyatı ile beslenirken, öte yandan ise gün boyunca akşam olmasını ve tatlı ihtiyacınızı gidermeyi hayal ediyorsunuz; tahmin edebiliyoruz. İftardan sonra damaklarınızı şenlendirmeye devam edecek, çay veya kahve keyfinize eşlik edecek iftar tatlıları için sizlere hafif ve birbirinden leziz tarif önerileri hazırladık. Üstelik bu iştah kabartan tarifleri uygulaması da bir o kadar kolay!

Meyveli Pasta

İftardan sonra güzel bir tatlı yemek istiyorsanız pratik bir şekilde meyveli pasta yapabilirsiniz. Yalnızca taze meyve ve Eti Form bisküvi çeşitlerini kullanarak yapabileceğiniz bu meyveli pasta hem ağzınızı tatlandıracak hem de az kalorili olmasıyla hafif hissetmenizi sağlayacak!

Limonlu Cheesecake

Lezzetli, hafif ve ferah… Yemek sonrası kendinizi güzel bir tatlıyla şımartmanızı sağlamak adına iftar için tatlı tariflerimiz arasında limonlu cheesecake de bulunuyor. Yapması son derece basit olan limonlu cheesecake tarifi için ise önerimiz Eti Burçak bisküvi! Cheesecake tabanı olarak kullanacağınız Eti Burçak, tatlınızın lezzetini daha da artıracak!

Lifli Soğuk Pasta

Ramazan ayında sağlıklı beslenmek önemli! Günün sonunda tatlı bir lezzetle kendinizi iyi hissetmek için oldukça hafif ve sağlıklı bir tarif olan lifli soğuk pastaya bir şans verebilirsiniz! Kuru yemiş, meyve ve Eti Form bisküvi çeşitlerinden oluşan lifli soğuk pasta tarifi ile bir porsiyondan sonra durmakta zorlanabilirsiniz, bilginiz olsun!

Bisküvili Muhallebi

İftar saati yaklaştıkça heyecanınızın arttığını, ancak enerjinizin de giderek azaldığını tahmin etmek hiç güç değil. Peki, dakikalar içerisinde ağız sulandıran bir iftar tatlısı yapmak nasıl fikir? Az malzemeli, az zahmetli ama çok lezzetli! Tabii ki tarifimizin ana malzemesi Eti Burçak bisküvi! Küçük kaselere lezzet doldurabileceğiniz bisküvili muhallebi tarifi, ramazan ayında favorileri tatlılarınızdan biri olacak!

Sahur için Tok Tutan Besinler

Sahurda yenilen tok tutan besinler, gün boyu açlığı en az şekilde hissetmeniz noktasında önemli bir rol üstleniyor. Bu aşamada sahurda tok tutan besinler arasında lif bakımından zengin gıdalar öne çıkıyor. Yavaş sindirilen ve böylece tokluk hissini uzun süre korumaya yardımcı olan lifli gıdalar, sahurdan sonra çabuk acıkmaya engel oluyor. Sahurda yüksek lifli gıdalarla beslenmek için menünüze muz ve elma gibi meyveler, yulaf ezmesi veya kinoa gibi besinler ile kuru yemişleri ekleyebilirsiniz.

Ramazan Ayı Tarihleri Nasıl Hesaplanır?

“Ramazan ne zaman?” sorusu Ramazan ayının yaklaşmasıyla pek çok kişinin gündeminde yer alıyor. Ramazan ayının başlangıcı 2023 yılında 23 Mart Perşembe gününe denk geliyor. Peki, ramazan ayı tarihleri nasıl hesaplanıyor dersiniz? Şöyle ki ramazan ayı hesaplaması için günlük hayatımızda kullandığımız Miladi Takvim değil, İslamiyet’te esas olan Hicri Takvim dikkate alınıyor. Ramazanın Hicri Takvim’de hangi güne denk geldiğini bulmak için ise Türk Tarih Kurumunun tarih çevirme kılavuzundan yararlanmak mümkün.

Öte yandan, Hicri Takvim Miladi Takvim’den ortalama 10 gün kısa olduğu için bu konuda tahmini olarak çıkarım yapılması da kolay. Nitekim 2022 yılında ramazan ayının ilk günü 1 Mayıs’a denk gelmişti. Bu yıl ise takvimin dokuz gün geriye gelmiş olması ile ramazan ayı 23 Mart Perşembe günü başladı.

2023 Ramazan Bayramı Ne Zaman?

Bu sene Ramazan Bayramı 21 Nisan 2023 tarihinde başlıyor. Cuma gününe denk gelen Ramazan Bayramı, 23 Nisan Pazar günü sona eriyor. Bu üç günlük bayram sürecinde canınız ne çektiyse yemek elbette hakkınız! Bayramda kavurmaları, sarmaları ve baklavaları doyasıya yemek için ramazan ayı boyunca lifli gıdaları tercih ederek hem doyurucu hem de hafif gıdalarla beslenebilir; bu sayede formunuzu da koruyabilirsiniz!

Ramazan ayında yapacağınız birbirinden lezzetli tatlılar için Eti Burçak ailesini Etietieti.com’dan sipariş verebilir ve “Formlakal Hafif ve Pratik Tarifler”e göz atabilirsiniz!

“Ramazanda Sağlıklı Beslenme Önerileri”, T.C. Sağlık Bakanlığı, (çevrim içi)
“Haftalık Sahur ve İftar Menü Önerileri”, T.C. Sağlık Bakanlığı, (çevrim içi)
“Oruca başlamak için hilalin görülmesi şart mıdır?”, Diyanet İşleri Yüksek Kurulu, 2017, (çevrim içi)