Türkiye’nin Yarınları Projesi’nin sonuçlarından hareketle Konya Havzası’nda iklime uyum için yol haritası hazırlandı, Buna göre; Konya Havzası’nda tarımda modern sulamaya geçiş ve ürün deseni değişikliği ile, her yıl İstanbul’un üç yıllık su ihtiyacı kadar su tasarrufu elde edilmesi mümkün.
ETİ Burçak ve WWF-Türkiye işbirliğiyle 2009 yılında gerçekleştirilen Türkiye’nin Yarınları Projesi’nin sonuçlarından hareketle, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini en aza indirmek amacıyla, “Türkiye’nin Yarınları için İklime Uyum Seferberliği Projesi” hayata geçirildi.
Proje için hazırlanan seferberlik tırı ile yola çıkan ETİ Burçak ve WWF-Türkiye, Konya Havzası’nda tarımsal üretimde değişim ve dönüşüm başlatmak üzere yaklaşık 3.000 çiftçi ve tarım sektörü temsilcisine eğitim vermeyi hedefledi. 11-17 Mayıs tarihleri arasında Konya Havzası’nı gezen seferberlik tırı ile “Türkiye’nin Yarınları Projesi”nin araştırma sonuçlarına dikkat çekilerek değişen iklim koşullarına uyumlu tarım yapabilmenin ve su kaynaklarımızı akılcı kullanmanın yolları aktarıldı. Beyşehir, Çumra, Ereğli, Karapınar, Altınekin olmak üzere Konya’nın 5 ilçesi ve Konya merkezde çiftçilere yönelik düzenlenen eğitimlerin yanı sıra bölgedeki ilçe tarım müdürlükleri, kaymakamlıklar ve çiftçi örgütleri ile görüşülerek harekete geçilmesi yönünde mesajlar verildi. Havzada iklim değişikliğinden doğrudan etkilenen ve etkilenecek olan çiftçilerin ve ilgili tarafların görüşleri, yorumları ve istekleri ilgili merciler ile paylaşıldı. Havzada topyekün bir değişim yaratmayı amaçlayan Seferberlik TIR’ı ile ETİ Burçak ve WWF-Türkiye, çiftçilerin iklim değişikliğine uyum konusunda farkındalıklarını artırırken, aynı zamanda Konya Havzası’ndaki çiftçilerin de sesi oluyor.
Türkiye'nin Yarınları İçin İklime Uyum Seferberliği Raporu'nu indirmek için tıklayın