mobil menü
Basın Bültenleri

Tüm Bültenler

Eti’den ESROTATE Projesiyle Robotik Kodlama Öğrenimine Destek

Mart 2022

“Eskişehir Robotik Kodlama, Tasarım ve Teknoloji Etkinlikleri” (ESROTATE) projesi pandemi nedeniyle askıya alınmasının ardından yeniden hayata geçiriliyor. Sponsorları arasında Eti Gıda’nın da yer aldığı projeyle öğrencilerin teknolojiye ilgisinin artırılması ve nitelikli bireyler olarak yetişmelerinin desteklenmesi amaçlanıyor. ESROTATE kapsamında robotik kodlama, tasarım ve teknoloji alanında lise ve ortaokullar arasında rekabet yaratacak yarışmalar düzenlenecek ve öğrencilerin çalışmaları çeşitli etkinliklerde sergilenecek.

Protokolü Eskişehir Valiliği tarafından Ocak 2020’de imzalanan “Eskişehir Robotik Kodlama, Tasarım ve Teknoloji Etkinlikleri” (ESROTATE) projesi pandemi nedeniyle askıya alınmasının ardından yeniden düzenleniyor. Eskişehir’in köklü şirketlerinden Eti’nin sponsorları arasında yer aldığı projeyle robotik kodlama ve tasarım çalışmalarının yaygınlaşmasına ve öğrencilerin nitelikli bireyler olarak yetişmesine katkı sağlanması amaçlanıyor. Proje kapsamında düzenlenecek etkinliklerle Eskişehir’in robotik kodlama, tasarım ve teknoloji alanlarında öne çıkması desteklenecek.

“Gençlerimizin gelecekte iş hayatlarında ihtiyaç duyacakları yetkinlikleri kazanmalarına destek oluyoruz”

Eti Teknoloji ve Ürün Geliştirme Grup Başkanı Ahmet Görgülü, ESROTATE projesiyle ilgili olarak şu değerlendirmede bulundu: “Ülkelerin uluslararası rekabetlerinde; operasyonel mükemmellik, ürün çeşitliliği, kaynakların etkin kullanımı, çevre pozitiflik, sürdürülebilir iş gibi konuların ön plana çıktığı görülmektedir. Bu amaçlarla Endüstri 4.0, Dijitalizasyon, Yapay Zeka, Nesnelerin İnterneti gibi araçlar yoğun olarak kullanılmaktadır. Türkiye’nin 2023 ‘Strateji Belgesi’nde; ArGe ve İnovasyon yoluyla, yüksek teknolojiye sahip ürünleri geliştirme, kullanma ve uluslararası pazarlarda satma hedefini gerçekleştirmesi ile önemli rekabet avantajı yakalayacağı açıktır. Bu nedenle, eğitim ve öğretim süreçlerinin tamamında bu bilincin oluşturulması ile Toplum 5.0 yolunda nitelikli insanların yetiştirilmesi en öncelikli konulardan biridir. Eti kuruluşundan bu yana özgün teknoloji geliştirme konusunda başarılı çalışmalar yapmaktadır. 60 yıldır bir parçası olduğumuz Eskişehir’de Türkiye’ye örnek olacak böyle değerli bir projenin hayata geçirilmesine destek olarak gençlerimizin gelecekte iş hayatlarında ihtiyaç duyacakları yetkinlikleri kazanmalarına katkı sağlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz.”

Sponsorların desteğiyle 4 farklı türde 55 robotik set alındı

Projenin sponsorları arasında Eti Gıda’nın yanı sıra Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Eskişehir Sanayi Odası (ESO), Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB), Havelsan, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi gibi kurumlar yer alıyor. Proje için sponsorların desteğiyle 4 farklı türde toplam 55 adet robot seti alındı. Bununla birlikte bilişim ve teknoloji, fen bilimleri, elektrik-elektronik, teknoloji tasarım alanlarında görev yapan 141 öğretmene eğitmen eğitimi ve Steam Education Association Sertifikası verildi. Proje kapsamında önümüzdeki dönemde robotik kodlama, tasarım ve teknoloji alanına ilgisi olan öğrencilerin çalışmaları için sergiler gerçekleştirilecek ve bu alanda rekabet oluşturacak yarışmalar düzenlenecek.

Proje kapsamında ulusal ve bölgesel yarışmalar düzenlenecek

Türkiye genelinde liseler arasında gerçekleştirilecek olan Fira Open Eskişehir Yarışması’nda arama ve kurtarma alanında tasarlanan robotlar, uluslararası standartlarda belirlenecek parkurları ve görevleri tamamlamak için yarışacak. Dereceye giren takımlar etkinliğin üst ligi olan dünya kupasına katılma hakkı kazanacak. Robotik Kodlama Yarışması Eskişehir’deki ortaokullar arasında gerçekleştirilecek ve tasarlanan otonom araç/robotlar parkuru tamamlamak için mücadele edecek. Çılgın Makineler Yarışıyor kapsamında ortaokullar arasında tasarım yarışması yapılacak ve belirlenecek bir görevi karmaşık makineler tasarlayarak tamamlamaya çalışan takımlar yarışacak. Ayrıca, robotik kodlama ve tasarım çalışmaları alanında çalışma yürüten okulların tasarım ve robotları Eskişehir’de sergilenecek. Aynı zamanda uluslararası ve ulusal robotik kodlama, tasarım ve teknoloji yarışmalarında dereceye girmiş takımların ürün, tasarım ve derecelerini Teknofest ve MEB Uluslararası Robot Yarışmaları gibi etkinliklerde sergilemeleri de sağlanacak.

Paylaş