Türkiye’nin Buğday Atlası
Türkiye’nin buğday çeşitliliğine dikkat çekmek, yerel buğday çeşitlerimizin karşı karşıya bulunduğu tehlikelerle ilgili farkındalık yaratmak ve yok olmalarını engelleyecek önlemler geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla Türkiye’nin Buğday Atlası’nı hazırladık.
Alanında uzman çok sayıda kişi ve kurumun katkılarıyla oluşturulan Türkiye’nin Buğday Atlası’nı değerli bir bilgi kaynağı olmaktan daha da ileriyle taşımak için 2017 yılı boyunca Anadolu’nun yerel buğdaylarının önemini tüm paydaşlara anlatmak ve farkındalık yaratmak üzere paneller düzenledik.
Buğday üretimi ve yerel çeşitleriyle öne çıkan üç ilde, Urfa, Kars ve Kastamonu’da gerçekleştirdiğimiz panellere, kamu kuruluşları, üniversite ve araştırma kurumları, iş dünyası ve yerel STK temsilcileri ile buğday üreticileri olmak üzere yaklaşık 250 kişi katılım sağladı. Bu paneller ile birlikte projenin başından bu yana “Türkiye’nin Buğday Atlası”nın doğrudan ulaştığı kişi sayısı 1.000’i aşmış oldu.
Neden Buğday?
Buğday, hem en fazla üretimi yapılan ve tüketilen tarımsal ürün hem de birçok gıda ve sanayi ürününün hammaddesidir. Bu nedenle milyarlarca insanın gıda güvenliği açısından hayati önem taşır. Ancak günümüzde buğdayın çeşitliliği azalma riskiyle karşı karşıya! Bu riskin önüne geçebilmek ve yaşadığımız coğrafyanın bize sunduğu çok değerli bir temel besin maddesi olan buğdayın doğru koşullarda yetiştirilebilmesini sağlamak için yıllardır sürdürülebilirliğe verdiğimiz önemin altını çiziyoruz.